Rólunk
 

Kertjeinkben a különféle irányzatok követése helyett a “hely szellemét”, a kert saját történetét keressük. Ez a tervezési vezérelvünk, legyen az modern kert vagy organikus tájrészlet.    
 
A kert nem pusztán látvány, hanem kapcsolódás: az Ég és Föld, a természet és ember között. Egy jó tervben a kevesebb mindig több - a célunk soha nem az önmegvalósító design, hanem az adottságok inspiratív alkalmazása. 

Készen áll? Fedezze fel, élje meg ezt a kapcsolódást,mi segítünk az út megtalálásában.

Inspirációk

Nico Wissing

Kert
Holland tájépítész. A fenntartható tájépítészet "nagyatyja". Munkái szemnyitogatók, amelyben újszerű köntöst kapnak a természetelemek. A természet működését mérnöki megoldásokkal segíti, egyedi designt és új irányt mutatva a tájépítészek - építészek - használók számára. Újszerű szemlélete a jövő tájépítészeti megoldásainak alaphangja. Az NL label (fenntarthatósági minősítő rendszer) megálmodója és megalkotója.

Nico Wissing - Doetinchem

Teresa Moller

Kert
Nemzetközi hírű tájépítész, Chilében él. Munkájával először élőben Berlinben találkoztunk, az IGA területén. Az ottani állandó kiállításon berendezett bemutatókertje az "Under the trees" - "A fák lombkoronája alatt" nevet kapta. Munkáiból sugárzik a hely szellemisége, az általa tervezett terekben harmonikus egységet képez az épített és a természetes, a beavatkozások alázatossága, az egyszerűség nagyszerűsége.

Teresa Moller

Tátrai Vanda

Kert
"...Az angyalok erre nagyon elszomorodtak s mindegyik egy felhőre ült a kottájával s apró, aranyos ollójával elvagdosta a hangjegyes lapokat apró szeletkékre, melyek leszállingóztak a földre. A szél fölkapta a papírszeletkéket s hópehely módjára szórta szét az egész világon. Az emberek elkapkodták a papírfoszlányokat, az egyik nagy darabot, a másik kicsit és gondosan a szívükbe zárták a mennyei zene kicsi hangjegyeit, dallamait... " (német mese)

Vandához sok-sok darabka hullott, két marékkal osztogatja azóta is...:-)

Csapatunk

Füzesi Krisztina

Füzesi Krisztina

Tájépítész mérnök
   

2017-  : tájépítész tervező, Gaia Kertműhely
2015-2017: alkalmazott tájépítész tervező
2012-2015: zöldfelületi referens, Hévíz Város Önkormányzat
2008-2012: tájépítész tervező, Pannon Táj- és Kertépítész Műhely
2002-2004: tájépítész tervező, Liget Kertépítész Iroda
1999-2002: természetvédelmi munkatárs, Fehér Holló Tv. Egyesület

Szabó-Lits Bernadett

Szabó-Lits Bernadett

Tájépítész mérnök
 

2017- : tájépítész tervező, látványtervek készítése, Gaia Kertműhely
2012-2017: alkalmazott tájépítész tervező
2010-2012: Funktio ja Estettikka Maisemasuunnittelu, saját vállalkozás
2004-2010: Budapesti Corvinus Egyetem, Tájépítészeti és Településtervezési Kar, tájépítész mérnök szak

Füzesi Zoltán

Füzesi Zoltán

Fotográfus
 

Légifelvételek készítése
Referenciák

 Közpark, közkert 
 • Római kori romok környezete (múzeumkert, romkert), Hévíz
 • Szentlélek templom kertje, Hévíz
 • Ötletpályázat a Hévízgyógyfürdő és Szent András reuma kórház távlati fejlesztésére - kórházpark fejlesztési terve (ötletpályázat, I. díj)
 • Hétmérföldes park, Óhíd
 • Hagyományok parkja, Nagygörbő
 • Fény park, Jászfényszaru
 • Hősök tere, István király park, Jászapáti
 • Helikon-park (Zöld Város) felújítási terve, Keszthely
 • Szigetfürdő és Strandbejárat környezetalakítási terve, Keszthely
 • Egykori Sörgyár épületegyüttes rekonstrukciója - zöldfelületi terv, Keszthely
 • Jókai Múzeum kertje, Balatonfüred
 • Terápiás (gyógyító) kert, Kisapáti (pályázat)
 • Keszthely, TOP-2.1.2-15-ZA1-2016-00003, Zöld város kialakítása projekt, Helikon Park zöldfelülettervezése
 • Komárom, TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2020-01921, Zöld Komárom - zöld jövő című projekt stratégiai tervezése
 
 Játszókert, játszótér, tanösvény 
 • Romkerti játszótér, Hévíz
 • Buba éneke játszótér, Hévíz
 • Két bors ökröcske játszótér, Jászberény
 • Somvirág játszótér, Óhíd
 • Aranyalma játszótér, Keszthely
 • Buruczky Ferenc tanösvény, Kovácsi hegy
 • Berki sétaút, Hévíz
 • Rostalika játszótér, Szántódpuszta
 • Óvodakert megújítások (Székesfehérvár, Nagykapornak, Balatonederics)
 
 Magánkertek, szállodakert, város-arculat, falukép 
 • Magánkertek Dunán innen és túl :-)
 • Éden Hotel és Spa ***** luxusszálloda kertje (szálloda és kültéri medencerendszer)
 • HAK City szálloda és kültéri medencerendszer
 • zöldfelületi rendszerterv (Hévíz)
 • településszerkezeti és -szabályozási tervek szakági munkarészei (dunántúli településeken)
 • utcafásítások, körforgalmak zöldfelületei, településközponti zöld szigetek tervezése (Balaton környéke)
 • zöldfelületi arculattervezés (dunántúli kistelepülések)
 • tájbaillesztési tervek, Balaton-felvidék

Végtelen kert


A világ és önmagunk megismerésének számos útja van. Az egyik ilyen a mesék kínálta út. A mesékben évszázados és biztos tudás halmozódott fel a világ és a lélek rendjéről, képekbe, kódokba sűrítve. A mese térkép, amely lelkünk belső tájain segít eligazodni. ​ Egy mese térbeli átélése nem más, mint újrakapcsolás lelkünk és a természet között. Újraéleszti azt a látást, érzékelést, ami még a birtokunkban volt néhány évszázaddal ezelőtt. A mesére hangolt kert tehát VÉGTELEN - lelkünk végtelen ösvényei a természet végtelen összhangjával összefonódva.
 

Kert


Weöres Sándor:  Ének a határtalanról

Amikor még senkise voltam,
fény, tiszta fény,
a kígyózó patakokban gyakran aludtam én.

Hogy majdnem valaki lettem,
kő, durva kő,
hegytetőn, jég-erezetten
hömpölygetett nagy erő.

​ És végül élni derültem,
láng, pőre láng,
a szerte határtalan űrben
mutatom valódi hazánk.

Egy játszótér több lesz, amennyiben egy mese tematikájára hangoljuk. Egy meseterápiás ösvény új élményt ad a látogatóknak akkor is, ha nem feltétlenül sikeres terápia a látogató célja. A saját kertünkben pedig akkor fogjuk a legjobban érezni magunkat, ha annak alakításakor nem trendeket követünk, hanem sikerül rátalálnunk annak egyediségére, a hely szellemiségére, és ezt kiemelve a saját mesénkkel, arcunkkal, történetünkkel fűszerezzük azt. Minden embernek megvan a saját története – minden tájnak is megvan a saját meséje. Ezt hívjuk genius loci-nak, azaz a hely szellemiségének. Legyen ez egy kicsiny kert, vagy akár mezőket, erdőket hordozó széles panorámájú tájrészlet, nyitott szemmel kell járnunk és észre kell vennünk azokat a jeleket, amellyel a táj üzen nekünk és mesél. ​

Amikor az ember és természet még szervesen élt együtt, ezek a jelek, üzenetek életfontosságúak voltak az emberek számára, a túlélést jelentették. Egy szibériai közmondás szerint „Aki nem ismeri a fákat, eltéved az erdőben, aki nem ismeri a meséket, eltéved az életben”.

A mesék nyelve is egy ilyen jelrendszer, ami ha értő fülekre, érző lélekre talál, megnyitja a valódi világ értésének kapuit. ​ A mesékben az ember-táj kapcsolat szerves. Számos történetben a természet szereplői fontos társai, segítői az embernek, a jónak, ahogy az életben is. A mai, civilizált embernek nagy szüksége van a természetkapcsolatok újrateremtésére, újrahangolására, amiben egy mesére hangolt kert, egy mese természetszerű környezetben átélt története nagy segítséget nyújt. ​

A kertet szerte a világban terápiás eszközként használják, komoly eredményeket felmutatva a rehabilitációs kezelések kapcsán, a betegségek gyógyulási idejének lerövidítésében. A terápiás kert alkalmazása hazánkban még kevéssé ismert gyakorlat, ugyanakkor a meseterápia lélekgyógyászati jelentősége már hazánkban is egyre nagyobb ismertségnek, népszerűségnek örvend. A kettő összekapcsolása szinergia. A mesére hangolt témakertek egyesítik a mesék és a kert terápiás erejét, az így létrehozott meseutak, meseösvények nemcsak gyerekek számára szerveződnek. Amellett, hogy sokrétűen használhatók terápiás célokra, új élményelemekkel gazdagítják a zöldfelületi szolgáltatásokat. ​

Ha figyelünk egy mesére az kinyitja a szemünket más szempontból is. Egy mesére hangolt kertben a természet felé is nyitunk, érzékelésünk kitágul, figyelni kezdjük a növényeket, állatokat, kerti fényeket, árnyékokat. Egy-egy ilyen kertrészletben nem feltétlenül az a cél, hogy direktben megjelenítsünk egy-egy mesehőst pl. szobor formájában, hanem sokkal inkább az, hogy a helyzethez kapcsolódó érzelmek átélését segítsük. Például: egy sötét, fenyőkkel sűrűn körbevett szűkös ösvény nyomasztó, félelmetes hatása után kiérve egy napsütötte tisztásra önmagában felszabadító élmény. A direkt formák, szobrok szerepe csak másodlagos lehet – amennyiben egyáltalán szükséges – egy ilyen térben. A hely szellemiségének, energetikájának kell sugároznia a mesén keresztül is megjelenített érzéseket.

 

Füzesi Krisztina
Szabó-Lits Bernadett

Gyakran Ismételt Kérdések és válaszok, így dolgozunk mi...


Természetesen! A távolság nem akadály...

Természetesen! Minden amit csinálunk teljesen hivatalosan és bejelentve tesszük így a számlaadás nálunk alapvető dolog. Amennyiben a vállalkozási formád megengedi úgy a költségeinket el tudod számolni kiadásként.

Kiszállási díj a helyszíni találkozók és tanácsadás esetén akkor kerül felszámolásra, amennyiben nem születik tervezési megbízás a későbbiekben. - Miért van erre szükség? Emberi életünk folyamatosan fogyó, véges mennyiségű értéke az egymásra fordított idő. Ha ezt használná mindenki fizetőeszköznek, egyáltalán nem lenne szükségünk pénzre. Ennek híjján kénytelenek vagyunk ezt pénzben mérni, családjaink és szeretteink védelmében, akiktől ezt az időt elcsenjük. A kiszállási díj költsége esetenként változó; meghatározása előzetes egyeztetés alapján történik. Köszönjük megértésüket családjaink nevében is!

Kapcsolat


Gaia Kertműhely
Füzesi Krisztina
Szabó-Lits Bernadett
8380 Hévíz, Széchenyi u. 34.

gaiakertmuhely@gmail.com

Füzesi Krisztina
Tel.: +36-30/972-7747
Adószám: 79107950-1-40

Szabó-Lits Bernadett
Tel.: +36-70/621-9857
Adószám: 79295994-1-40