Rólunk
 

Kertjeinkben a különféle irányzatok követése helyett a “hely szellemét”, a kert saját történetét keressük. Ez a tervezési vezérelvünk, legyen az modern kert vagy organikus tájrészlet.    
 
A kert nem pusztán látvány, hanem kapcsolódás: az Ég és Föld, a természet és ember között. Egy jó tervben a kevesebb mindig több - a célunk soha nem az önmegvalósító design, hanem az adottságok inspiratív alkalmazása. 

Készen áll? Fedezze fel, élje meg ezt a kapcsolódást,mi segítünk az út megtalálásában.

Inspirációk

Nico Wissing

Kert
Holland tájépítész. A fenntartható tájépítészet "nagyatyja". Munkái szemnyitogatók, amelyben újszerű köntöst kapnak a természetelemek. A természet működését mérnöki megoldásokkal segíti, egyedi designt és új irányt mutatva a tájépítészek - építészek - használók számára. Újszerű szemlélete a jövő tájépítészeti megoldásainak alaphangja. Az NL label (fenntarthatósági minősítő rendszer) megálmodója és megalkotója.

Nico Wissing - Doetinchem

Teresa Moller

Kert
Nemzetközi hírű tájépítész, Chilében él. Munkájával először élőben Berlinben találkoztunk, az IGA területén. Az ottani állandó kiállításon berendezett bemutatókertje az "Under the trees" - "A fák lombkoronája alatt" nevet kapta. Munkáiból sugárzik a hely szellemisége, az általa tervezett terekben harmonikus egységet képez az épített és a természetes, a beavatkozások alázatossága, az egyszerűség nagyszerűsége.

Teresa Moller

Tátrai Vanda

Kert
"...Az angyalok erre nagyon elszomorodtak s mindegyik egy felhőre ült a kottájával s apró, aranyos ollójával elvagdosta a hangjegyes lapokat apró szeletkékre, melyek leszállingóztak a földre. A szél fölkapta a papírszeletkéket s hópehely módjára szórta szét az egész világon. Az emberek elkapkodták a papírfoszlányokat, az egyik nagy darabot, a másik kicsit és gondosan a szívükbe zárták a mennyei zene kicsi hangjegyeit, dallamait... " (német mese)

Vandához sok-sok darabka hullott, két marékkal osztogatja azóta is...:-)

Csapatunk

Füzesi Krisztina

Füzesi Krisztina

Tájépítész mérnök
   

2017-  : tájépítész tervező, Gaia Kertműhely
2015-2017: alkalmazott tájépítész tervező
2012-2015: zöldfelületi referens, Hévíz Város Önkormányzat
2008-2012: tájépítész tervező, Pannon Táj- és Kertépítész Műhely
2002-2004: tájépítész tervező, Liget Kertépítész Iroda
1999-2002: természetvédelmi munkatárs, Fehér Holló Tv. Egyesület

Szabó-Lits Bernadett

Szabó-Lits Bernadett

Tájépítész mérnök
 

2017- : tájépítész tervező, látványtervek készítése, Gaia Kertműhely
2012-2017: alkalmazott tájépítész tervező
2010-2012: Funktio ja Estettikka Maisemasuunnittelu, saját vállalkozás
2004-2010: Budapesti Corvinus Egyetem, Tájépítészeti és Településtervezési Kar, tájépítész mérnök szak

Füzesi Zoltán

Füzesi Zoltán

Fotográfus
 

Légifelvételek készítése
Referenciák

 Közpark, közkert 
 • Római kori romok környezete (múzeumkert, romkert), Hévíz
 • Szentlélek templom kertje, Hévíz
 • Ötletpályázat a Hévízgyógyfürdő és Szent András reuma kórház távlati fejlesztésére - kórházpark fejlesztési terve (ötletpályázat, I. díj)
 • Hétmérföldes park, Óhíd
 • Hagyományok parkja, Nagygörbő
 • Fény park, Jászfényszaru
 • Hősök tere, István király park, Jászapáti
 • Helikon-park (Zöld Város) felújítási terve, Keszthely
 • Szigetfürdő és Strandbejárat környezetalakítási terve, Keszthely
 • Egykori Sörgyár épületegyüttes rekonstrukciója - zöldfelületi terv, Keszthely
 • Jókai Múzeum kertje, Balatonfüred
 • Terápiás (gyógyító) kert, Kisapáti (pályázat)
 • Keszthely, TOP-2.1.2-15-ZA1-2016-00003, Zöld város kialakítása projekt, Helikon Park zöldfelülettervezése
 • Komárom, TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2020-01921, Zöld Komárom - zöld jövő című projekt stratégiai tervezése
 
 Játszókert, játszótér, tanösvény 
 • Romkerti játszótér, Hévíz
 • Buba éneke játszótér, Hévíz
 • Két bors ökröcske játszótér, Jászberény
 • Somvirág játszótér, Óhíd
 • Aranyalma játszótér, Keszthely
 • Buruczky Ferenc tanösvény, Kovácsi hegy
 • Berki sétaút, Hévíz
 • Rostalika játszótér, Szántódpuszta
 • Óvodakert megújítások (Székesfehérvár, Nagykapornak, Balatonederics)
 
 Magánkertek, szállodakert, város-arculat, falukép 
 • Magánkertek Dunán innen és túl :-)
 • Éden Hotel és Spa ***** luxusszálloda kertje (szálloda és kültéri medencerendszer)
 • HAK City szálloda és kültéri medencerendszer
 • zöldfelületi rendszerterv (Hévíz)
 • településszerkezeti és -szabályozási tervek szakági munkarészei (dunántúli településeken)
 • utcafásítások, körforgalmak zöldfelületei, településközponti zöld szigetek tervezése (Balaton környéke)
 • zöldfelületi arculattervezés (dunántúli kistelepülések)
 • tájbaillesztési tervek, Balaton-felvidék

Végtelen kert


A világ és önmagunk megismerésének számos útja van. Az egyik ilyen a mesék kínálta út. A mesékben évszázados és biztos tudás halmozódott fel a világ és a lélek rendjéről, képekbe, kódokba sűrítve. A mese térkép, amely lelkünk belső tájain segít eligazodni. ​ Egy mese térbeli átélése nem más, mint újrakapcsolás lelkünk és a természet között. Újraéleszti azt a látást, érzékelést, ami még a birtokunkban volt néhány évszázaddal ezelőtt. A mesére hangolt kert tehát VÉGTELEN - lelkünk végtelen ösvényei a természet végtelen összhangjával összefonódva.
 

Kert


Weöres Sándor:  Ének a határtalanról

Amikor még senkise voltam,
fény, tiszta fény,
a kígyózó patakokban gyakran aludtam én.

Hogy majdnem valaki lettem,
kő, durva kő,
hegytetőn, jég-erezetten
hömpölygetett nagy erő.

​ És végül élni derültem,
láng, pőre láng,
a szerte határtalan űrben
mutatom valódi hazánk.

Egy játszótér több lesz, amennyiben egy mese tematikájára hangoljuk. Egy meseterápiás ösvény új élményt ad a látogatóknak akkor is, ha nem feltétlenül sikeres terápia a látogató célja. A saját kertünkben pedig akkor fogjuk a legjobban érezni magunkat, ha annak alakításakor nem trendeket követünk, hanem sikerül rátalálnunk annak egyediségére, a hely szellemiségére, és ezt kiemelve a saját mesénkkel, arcunkkal, történetünkkel fűszerezzük azt. Minden embernek megvan a saját története – minden tájnak is megvan a saját meséje. Ezt hívjuk genius loci-nak, azaz a hely szellemiségének. Legyen ez egy kicsiny kert, vagy akár mezőket, erdőket hordozó széles panorámájú tájrészlet, nyitott szemmel kell járnunk és észre kell vennünk azokat a jeleket, amellyel a táj üzen nekünk és mesél. ​

Amikor az ember és természet még szervesen élt együtt, ezek a jelek, üzenetek életfontosságúak voltak az emberek számára, a túlélést jelentették. Egy szibériai közmondás szerint „Aki nem ismeri a fákat, eltéved az erdőben, aki nem ismeri a meséket, eltéved az életben”.

A mesék nyelve is egy ilyen jelrendszer, ami ha értő fülekre, érző lélekre talál, megnyitja a valódi világ értésének kapuit. ​ A mesékben az ember-táj kapcsolat szerves. Számos történetben a természet szereplői fontos társai, segítői az embernek, a jónak, ahogy az életben is. A mai, civilizált embernek nagy szüksége van a természetkapcsolatok újrateremtésére, újrahangolására, amiben egy mesére hangolt kert, egy mese természetszerű környezetben átélt története nagy segítséget nyújt. ​

A kertet szerte a világban terápiás eszközként használják, komoly eredményeket felmutatva a rehabilitációs kezelések kapcsán, a betegségek gyógyulási idejének lerövidítésében. A terápiás kert alkalmazása hazánkban még kevéssé ismert gyakorlat, ugyanakkor a meseterápia lélekgyógyászati jelentősége már hazánkban is egyre nagyobb ismertségnek, népszerűségnek örvend. A kettő összekapcsolása szinergia. A mesére hangolt témakertek egyesítik a mesék és a kert terápiás erejét, az így létrehozott meseutak, meseösvények nemcsak gyerekek számára szerveződnek. Amellett, hogy sokrétűen használhatók terápiás célokra, új élményelemekkel gazdagítják a zöldfelületi szolgáltatásokat. ​

Ha figyelünk egy mesére az kinyitja a szemünket más szempontból is. Egy mesére hangolt kertben a természet felé is nyitunk, érzékelésünk kitágul, figyelni kezdjük a növényeket, állatokat, kerti fényeket, árnyékokat. Egy-egy ilyen kertrészletben nem feltétlenül az a cél, hogy direktben megjelenítsünk egy-egy mesehőst pl. szobor formájában, hanem sokkal inkább az, hogy a helyzethez kapcsolódó érzelmek átélését segítsük. Például: egy sötét, fenyőkkel sűrűn körbevett szűkös ösvény nyomasztó, félelmetes hatása után kiérve egy napsütötte tisztásra önmagában felszabadító élmény. A direkt formák, szobrok szerepe csak másodlagos lehet – amennyiben egyáltalán szükséges – egy ilyen térben. A hely szellemiségének, energetikájának kell sugároznia a mesén keresztül is megjelenített érzéseket.

 

Füzesi Krisztina
Szabó-Lits Bernadett

Gyakran Ismételt Kérdések és válaszok, így dolgozunk mi...


Természetesen! A távolság nem akadály...

Természetesen! Minden amit csinálunk teljesen hivatalosan és bejelentve tesszük így a számlaadás nálunk alapvető dolog. Amennyiben a vállalkozási formád megengedi úgy a költségeinket el tudod számolni kiadásként.

Kapcsolat


Gaia Kertműhely
Füzesi Krisztina
Szabó-Lits Bernadett
8380 Hévíz, Széchenyi u. 34.

gaiakertmuhely@gmail.com

Füzesi Krisztina
Tel.: +36-30/972-7747
Adószám: 79107950-1-40

Szabó-Lits Bernadett
Tel.: +36-70/621-9857
Adószám: 79295994-1-40